Strafrechtadvocaat Brian de Pree staat verdachte bij in de ‘Martelcontainer-zaak’

Het was een van de luguberste vondsten in de Nederlandse misdaadgeschiedenis: een loods met zeecontainers, ingericht als gevangeniscellen en als martelkamers.

De vondst van die martelkamers was in juni 2020 wereldnieuws en laat volgens de officieren van justitie de achterkant van het recreatieve gebruik van cocaïne zien. De samenleving dreigt gewend te raken aan de berichten over het onderscheppen van tienduizenden kilo’s drugs in de havens van Rotterdam en Antwerpen, maar een veelvoud daarvan glipt erdoorheen en vindt zijn weg naar gebruikers.

Ook de zaak Douglasville over de in Wouwse Plantage gevonden martelcontainers, getuigt volgens het OM van de „weerzinwekkende, maar kennelijk niet te vermijden effecten van de cocaïnehandel.”

Zes van de zeven zeecontainers bleken te zijn ingericht als cellen, met een chemisch toilet en kettingen waaraan hand- en voetboeien konden worden bevestigd om iemand in gekruiste positie te ketenen. In de zevende container stond een tandartsstoel, compleet met riemen om armen en benen vast te binden. In twee big shoppers vond de politie vingerklemmen, scalpels, klauwhamers, diverse tangen, een takkenschaar, takkenzaag, snoeischaar, gasbranders, tiewraps en ducttape. Ook stond er in de loods een vrieskist die groot genoeg was om meer dan één persoon in op te sluiten, een speciekuip die bedoeld was om slachtoffers te waterboarden en zwarte zakken met trekkoorden om over hoofden te trekken.

Op 7 februari 2022 zijn de strafeisen door de officieren van justitie uitgesproken, de advoicaten, waaronder mr. De Pree hebben in de dagen daarna hun pleidooi gehouden en de uitspraak volgt op 11 mei 2022.

NOS, 7 februari 2022
RTL Nieuws, 7 februari 2022
De Telegraaf, 7 februari 2022
AD, 2 februari 2022
RTL Nieuws, 8 november 2021

Terug naar Media