Grote strafzaak rond zogenoemde ‘Twentse Martelbende’

De Twentse martelploeg bestaat volgens justitie uit minstens zeven personen die zeker vijf slachtoffers hebben afgeranseld. Eén van hen werd naar eigen zeggen meegenomen naar een bos, waar hem werd verteld dat hij zijn eigen graf moest graven. Daarnaast werd hij vastgebonden aan een boom en afgetuigd met een ploertendoder en boksbeugel. Ook werd gedreigd zijn vingers eraf te knippen met een betonschaar en een pistool tegen zijn hoofd gezet. De man overleefde de sadistische ontvoering en mishandeling, maar werd wel bestolen van zijn geld, mobieltje en andere persoonlijke spullen. Het slachtoffer deed geen aangifte, maar ziekenhuispersoneel waarschuwde de politie, waarna justitie een onderzoek startte.

Hoofdverdachten in de zaak zijn volgens justitie Dogan D. (31) uit Almelo en Johan D. (53) uit Goor (geen broers). De andere vijf verdachten van 23 tot 44 jaar komen uit Almelo en Haaksbergen. In de woning en auto van Dogan D. is bloed gevonden van slachtoffers. In de auto van Johan D. werd op onder meer een boksbeugel bloed en DNA gevonden van slachtoffers. Daarnaast zijn er belastende telefoontaps en werden de mishandelingen vaak gefilmd. De politie zegt al veel van die filmpjes in bezit te hebben, maar onderzoekt of er nog meer zijn.

Strafrechtadvocaat Brian de Pree staat Dogan D. bij in deze zaak, waarvan de inhoudelijke behandeling staat gepland in juni en vier dagen zal gaan duren.

De cliënt van mr. De Pree wordt daarnaast verdacht van bedreiging van een directielid van de gevangenis, nadat de verdenking was ontstaan dat hij wilde ontsnappen.

Zie hieronder een greep uit de vele berichten in de media omtrent deze zaak.

Crimesite, 2 november 2020
Tubantia, 2 november 2020
RTV Oost, 21 juli 2020
RTV Oost, 9 juli 2020
Telegraaf, 9 juli 2020

Terug naar Media