‘Zware crimineel’ Jan B. voor de rechter voor bedreigen burgemeester Boelhouwer

De 67-jarige wapenhandelaar Jan B. uit het Brabantse Hulten is dinsdag veroordeeld tot een maand voorwaardelijke cel voor het bedreigen van burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze-Rijen in 2015.

Hij zou op 13 maart 2015 gewapend met kalashnikovs en handgranaten naar het gemeentehuis gaan. Hij was des duivels. Hij zou ‘het’ wel op gaan lossen door de burgemeester neer te schieten. Plotseling werd hij vastgezet voor iets anders: een grote wapenvondst in zijn woning in Hulten. De bedreigingen verdwenen voor even naar de achtergrond. Aan de rechtbank van Breda speelt deze ochtend de bedreigingszaak van topcrimineel Jan B. gericht tegen de burgemeester van Gilze-Rijen: Boelhouwer.

Advocaat Brian de Pree vroeg om vrijspraak voor het bedreigen van de burgemeester. Hij sprak over een ‘vertroebeld beeld’. Hij noemde de officier ‘prima’ maar de ‘belachelijke eis’ ‘beschamend’ en ’tenenkrommend’, omdat de bedreiging al begin 2015 was en vanwege de rommelige voorgeschiedenis. Er was sprake van ‘politieke druk’, zei de Pree.

De officier van justitie noemde het op haar beurt ’tenenkrommend’ dat de advocaat de indruk wekte dat het om een ‘niemendalletje’ ging. Ze bleef bij haar eis omdat ze dat het enige juiste antwoord vindt op de ernstige gebeurtenissen, van begin 2015.

NU.nl, 19 december 2017
Omroep Brabant, 5 december 2017
Panorama, 5 december 2017
De Telegraaf, 5 december 2017
Trouw, 18 juli 2017

Terug naar Media