Drie in plaats van vijf jaar gevangenisstraf voor gewelddadige overval op juwelier

De eis van de officier van justitie tegen de cliënt van advocaat Brian de Pree, was twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf. De uitspraak vandaag was drie jaar gevangenisstraf.

Ibrahim A. pleegde samen met een vriend een extreem gewelddadige overval op een juwelierszaak aan De Kamp in Amersfoort. Ze dachten dat alleen de eigenaar aanwezig zou zijn en dat hij direct plat op de grond zou gaan liggen bij het zien van het vuurwapen en de voorhamer die de twee bij zich hadden. Het plan was dan snel wat vitrines leeg te halen en met een flinke buit te vertrekken. Maar ze kwamen bedrogen uit en werden uiteindelijk aangehouden op heterdaad.

De officier van justitie ging naast de overval zelf ook voor een veroordeling voor poging doodslag omdat de verdachte volgens hem tot tweemaal toe de trekker zou hebben overgehaald in de winkel terwijl hij het wapen richtte op de eigenaar en zijn vader.

Strafrechtadvocaat Brian de Pree stelde tijdens de zitting dat hiervoor onvoldoende bewijs aanwezig was en onderbouwde dit met uitgevoerd onderzoek naar de camerabeelden en het wapen. De rechtbank stelde de advocaat vandaag in het gelijk en sprak de verdachte dus vrij van de poging doodslag. Wel kreeg de verdachte drie jaar gevangenisstraf voor de overval zelf, die de verdachte ook had bekend en waarvoor hij spijt had betuigd. Maar dit is dus twee jaar minder dan de eis.

RTV Utrecht, 30 juli 2020
RTV Utrecht, 16 juli 2020

Zie voor de gepubliceerde uitspraak Rechtspraak.nl

Terug naar Media