Drugscrimineel John H. en medeverdachten blijven langer vastzitten

Een grote, kale man in een bruine parka schuifelt de rechtbank binnen. Het is John H., in de jaren 90 een van de meest succesvolle criminelen in Nederland. Hij stond aan het hoofd van de West-Brabantse York-bende met grote internationale vertakkingen. In hippe discotheken in steden als New York, Londen en Tel Aviv snoepten mensen gretig van zijn pilletjes. Ook exporteerde hij cocaïne, amfetamine en hasj.

In 1999 werd ‘De Onderwijzer’, zoals H. vaak werd genoemd vanwege een studie aan de pabo, opgepakt en tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Zo’n tien jaar geleden kwam hij vrij. Zijn gezondheid was sterk achteruitgegaan en hij kwam zijn villa nauwelijks meer uit. Toch werd hij in december 2017 in Scheveningen opnieuw gearresteerd. Dat gebeurde bij de levering van 50 kilo cocaïne aan infiltranten van de politie.

Vandaag verscheen hij, samen met vier andere verdachten in de zaak, voor de rechter om te horen of ze hun rechtszaak in vrijheid mogen afwachten. Strafrechtadvocaat Brian de Pree staat één van de medeverdachte bij in deze omvangrijke drugszaak.

NOS, 4 april 2018
BN DeStem, 4 april 2018
AD, 12 januari 2018

Terug naar Media