Vrijspraak voor wegmaken lichaam 

Strafrecht advocaat Brian de Pree heeft in het hoger beroep van de zaak tegen Jan B. alsnog een vrijspraak gerealiseerd.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft korte metten gemaakt met het vonnis van de rechtbank in Breda, waar de beruchte Jan B. nog 24 maanden gevangenisstraf kreeg voor het wegmaken van het lichaam van Freddy Janssen (en 3 maanden voor wapenbezit).

Op enig moment heeft het slachtoffer zichzelf, zo bleek uit politieonderzoek, van het leven beroofd met een vuurwapen van de verdachte. Janssen had een doorschotwond van zijn gehemelte door het hoofd. B. zou naar eigen zeggen na de suïcide van Janssen zijn weggereden, omdat hij anders, gezien zijn enorme strafblad, van moord verdacht zou worden. Bovendien lagen er in zijn loodsen wapens en munitie. In plaats van de politie of hulpdiensten te verwittigen benaderde hij de personen die Janssen naar hem toe hadden gestuurd met alleen de mededeling ‘los het maar op’.  B. heeft de namen van die personen verder niet genoemd.

De mededeling ‘los het maar op’ was voor de rechtbank dus nog genoeg voor een veroordeling. Het gerechtshof dacht daar, mede gelet op het pleidooi van raadsman de Pree, anders over en spreekt B. dus vrij.

Crimesite, 10 september 2019
BN De Stem, 27 augustus 2019

2020-02-09T14:39:08+00:00